Voorafgaand
Naar aanleiding van de bewonersavond op 6 december en de internetdiscussie hebben we een eerste ontwerp gemaakt voor de herinrichting van de Kerkstraat.
De belangrijkste conclusies van de eerste bewonersavond en de internetdiscussie zijn:
- De Hapse identiteit mag meer zichtbaar gemaakt worden; de rozenhistorie, het Duits lijntje, het verenigingsleven, het Haps Huys;
- De pleinen hebben een verschillend karakter, maar er is meer samenhang tussen de pleinen gewenst zodat het meer als één geheel gaat voelen;
- Betrek het Raadhuisplein bij het plan;
- Haps moet groener worden, de voorkeur gaat uit naar een dorpse sfeer met verspreide bomen;
- Het parkeren rondom de Beerseweg kan beter ingericht worden;
- De Kerkstraat moet makkelijk oversteekbaar zijn;
- De Kerkstraat moet veilig zijn;
- De nieuwe situatie mag geen groot geluids- en trillingenprobleem veroorzaken.
De Hapse stap
Als verbindend element introduceren we de ‘Hapse stap’.
De Hapse stap is een voetstap die de verbinding legt tussen de verschillende pleinen in Haps en zo een samenhangende sfeer maakt. Daarnaast is het een middel om Haps groener te maken én wordt Haps veiliger doordat de Hapse stap het verkeer op een natuurlijke wijze stuurt.
De Hapse stap is een ‘grote’ plantenbak met een fraaie betonnen rand van ca. 50 cm breed en een variërende hoogte. De stappen zijn doormidden ‘geknipt’ om logische looproutes te maken. Door het knippen van de stap ontstaat er letterlijk een afdruk van een voetstap.
In eerste plaats dienen de stappen dus als ‘verbinders’, daarnaast heeft de stap nog andere functies:
- VEILIG. De stap dient als afscheiding tussen auto en voetganger. De voetstap is zodanig neergelegd dat de auto goed gestuurd wordt. De stap zorgt dus voor een veilig weggebruik.
- GROEN. De stappen zullen grotendeels ingericht worden met bomen en een bodembedekker om Haps groener te maken.
- GEBRUIKEN EN VERBLIJVEN. De randen van de stap kunnen variëren in hoogte, zo kan de rand dienen als bank, maar wanneer het een speelplek is, is de rand juist laag. De referentiebeelden geven een beeld van hoe de stappen gebruikt en vormgegeven kunnen worden.
De verschillende pleinen houden op deze manier elk hun eigen karakter, maar door de Hapse stap worden de pleinen verbonden en wordt het centrum meer een geheel.
De pleinen en de Kerkstraat
Het centrum wordt gevormd door het Kerkplein, het Marijkeplein, het Raadhuisplein en het schoolplein. Op deze pleinen wordt de Hapse stap gebruikt als verbindend middel. Daarnaast wordt op de pleinen één soort bestrating voorgesteld en wordt het overal gelijkvloers. Door de sturing van de stappen kennen de verschillende gebruikers hun eigen plek.
De Kerkstraat en de Beerseweg hebben een andere inrichting dan de pleinen; de auto en fietser bevinden zich samen op de rijbaan en de voetganger bevindt zich op de stoep. De overgang van het centrum naar de Kerkstraat is aan de noordkant bij de kerk en aan de zuidkant bij de school.
Bij de verschillende deelgebieden en thema’s wordt dieper ingegaan op de functies van de pleinen, het profiel en wordt een impressie gegeven van de nieuwe situatie.

Hierboven ziet u een schematische weergave van het idee. De verschillende pleinen houden hun eigen 'kleur', ofwel karakter, ze blijven verschillend. De stappen worden ingezet als middel om de pleinen met elkaar te verbinden.

Op deze afbeelding is te zien dat de stapjes op verschillende manieren gebruikt kunnen worden. Daarnaast kan de rand van het stapje soms hoog zijn, bijvoorbeeld om de auto te sturen of om op te zitten, maar de rand kan ook laag zijn, bij bijvoorbeeld een speelplek. De stapjes hebben van bovenaf de vorm van een voetstap en zijn dus letterlijk de 'verbinders'.

Op deze kaart is te zien waar we de stapjes hebben geplaatst. De meeste stapjes zijn groen gekleurd; ze zullen worden beplant met bomen en een bodembedekker. Het stapje op het Marijkeplein kan dienen als een amfitheater en het stapje bij de school kan een speelplek worden.

Deze referenties geven een indruk van hoe de stapjes gebruikt kunnen worden als bank.

Deze referenties geven een indruk van hoe de stapjes gebruikt en ingevuld kunnen worden.
Terug naar Praat mee