Praat mee...

1. DNA van Haps

Haps is een leuk dorp met een sterk verenigingsleven. Het is er goed wonen. In Haps zijn een aantal aardige gebouwen, er zijn een paar fantastische beukenbomen, er is een geschiedenis met het kweken van rozen, het Duits lijntje gaat door Haps, maar een echte Hapse identiteit is nog niet zichtbaar. Met het vernieuwen van de openbare ruimte liggen er dus kansen om het DNA van Haps te laten zien. Maar wat zijn nou de pareltjes of karaktertrekken van Haps die zichtbaar gemaakt moeten worden in de inrichting van ons centrum? Of zijn die er niet en moeten we iets toevoegen? Welke kwaliteiten wilt u nog (meer) toevoegen?

 

Discussie: Wat zijn de pareltjes of karaktertrekken van Haps? Wat zou u nog meer graag willen zien in Haps?

 

Deel

Reacties

 • hoi, ik had het idee al bij een ander onderwerp geplaatst; maar als het stationsgebouw op de loswal teruggebouwd zou worden met daarin extra water- stroom- en toiletvoorzieningen en eventueel plek voor een aantal verenigingen, zou er bij evenementen geen (invaliden-) WC-wagen meer gehuurd hoeven te worden en wordt de drempel om iets te organiseren verlaagd. dit zou ook eventueel gedaan kunnen worden met de in haps gevonden boerderij, op het evenemententerrein aan de Oeffeltseweg/Cuijkseweg.
  29-12-2017 18:42:03
 • Wat opvalt aan Haps, is dat er voor een relatief klein dorp, zoveel is, zoveel ondernomen wordt en er een verscheidenheid aan ondernemingen, verenigingen en historisch erfgoed is. Bijna zonde om maar op één kenmerk te focussen. Laat vooral zien hoe veelzijdig Haps is, door verwijsborden naar ondernemers en historie, rozen, etc. aan het begin van het dorp en bij de Rondweg.
  28-12-2017 22:59:40
 • Wat ook zekers bij de karaktertrekken van Haps hoort is de jaarlijkse kermis. Het zou mooi zijn om deze op het Kerkplein te realiseren met misschien de Kerkstraat en een stukje Beerseweg erbij. Het Marijkeplein zou dan opnieuw aangeplant kunnen worden en als een parkje dienst doen.
  28-12-2017 13:14:50
 • De rozen terug laten komen bij de inval- wegen enz. Ik moet iedere week in Lottum zijn en daar hebben ze het heel goed voor elkaar. Zelfs in iedere tuin staan op de een of andere manier rozen. Maar laat de gemeente ze dan wel goed bij houden want als je rond kijkt in Haps schort het nog al eens aan onderhoud van de groen voorziening. Ook het duits lijntje moet veel beter zichtbaar zijn. Dat is geschiedenis. De kerk is maar de vraag of die nog open is over een jaar of tien. Ook aanwijsborden in het dorp waar wat te vinden is.
  27-12-2017 21:28:36
 • DNA van Haps: - rozen, dus daar mag meer van te zien zijn - St. Niklaas kerk, gebouw moet behouden blijven - Haps huis voor bijv. op de loswal, stukje historie - Duits lijntje, evt. ook locomotiefdeel op de loswal, later misschien toeristisch met rondleiding - wegbewijzering van bedrijvigheid in Haps, verwijzingen naar het verleden bijv brouwerij - mis hierin nog het kasteel van Haps
  27-12-2017 16:55:55
 • Het DNA van Haps is naar onze mening de St. Nicolaaskerk, de Rozenkwekerij en het sterke verenigingsleven. Kerk: De kerk is volgens mij niet van het bisdom maar van onze dorpsgemeenschap zelf. Dan zou er misschien een multifunctioneel gebouw van gemaakt kunnen worden, in navolging van bv de food-market met meerdere kleine fabriekswinkels voor kunst, food, cultuur en vrijetijdsbesteding. Dit is gerealiseerd is in de voormalige CHV- veevoederfabriek aan de Noordkade in Veghel. Het kerkbezoek loopt terug en vandaag de dag vinden er al veel missen en intenties plaats in andere gelegenheden zoals zalencomplexen en grand- café's. Ik zou er niet aan moeten denken als zo' n historisch gebouw voor Haps gesloopt moet worden zoals er al meerdere pareltjes in Haps verdwenen zijn !Je zou in onze kerk bv een horeca- gelegenheid kunnen denken. IJs en Spijs kunnen creeren, die nu nog in het verdomhoekje zitten bij het Raadhuisplein en workshops kunnen organiseren, oefen- en concertruimte voor de verschilllende koren en/of fanfare, kermis, etc. Én wat s' zomers een ontmoetingsplek zou kunnen betekenen voor zowel Hapsenaren als toeristen met een geweldig terras op het huidige kerkplein en onder de schitterende beuk die ernaast staat. Rozen: Omdat we een hofleverancier in ons midden hebben, met name de kwekerij van Verschuren, zouden we in navolging van Lottum meerdere groene perkjes in de Kerkstraat kunnen inrichten met meerdere kleuren rozen. Het dorp wordt enerzijds kleurrijker en weer kunnen die perkjes in de Kerkstraat dienen als verkeersremmende maarregel. Verenigingsleven: We hebben in ons midden enkele prachtige verenigingen die op het muzikale vlak flink aan de weg timmeren. Wat zou het mooi zijn als we op het Marijkeplein een gezellige dorpsmuziekkiosk zouden kunnen realiseren, waar bij mooi weer de Hapsenaren kunnen genieten op het gras in de open lucht van concerten die gegeven kunnen worden door Viva Musica, Smartlappenkoor, Muziekvereniging Juliana, Rozenbottels etc. Bij wat minder weer natuurlijk in de multifunctionele ruimte in de kerk!
  24-12-2017 16:02:46
 • De meeste bedrijvigheid is bij (de Spar en ijs en spijs) Raadhuis plein . Meer ontwikkeling op Raadhuisplein
  18-12-2017 12:05:25
 • Aanplanten van rozen langs de toegangs wegen. Oeffeltseweg / Kalkhofseg / Kerkstraat. Voor terrein loswal Bij Puttershoek en in de Kerkstraat geen hagen moet een open karakter blijven wel kleine bomen.(geen overlast bomen.)
  17-12-2017 10:45:42
 • reactie op Perry Peeters, Permanente afsluiting van de Burgemeester van Hultenstraat lijkt me niet nodig maar meer ruimte voor recreatie/terras zou prachtig zijn met de mogelijkheid om net als in Cuijk de weg op bepaalde dagen af te kunnen sluiten om het toerisme en zoals besproken op de laatste bijeenkomst verblijfsfunctie een boost te geven. Zo word Haps meteen aantrekkelijker voor de werknemers van bedrijvenpark Laarakker die op hun beurt dan graag in het dorp verblijven en dus zorgen voor economische groei.
  12-12-2017 23:07:47
 • Haps staat voor grote veranderingen. Veel verkeer verdwijnt uit het dorp en er is nog heel wat bedrijvigheid te verwachten op ons industrieterrein in wording. Volgens mij is er met onze pleinen en de huidige inrichting van de kerkstraat weinig mis. Maar als we dan toch graag iets op de kop willen zetten dan zou ik dat liever zien bij de spar en ijs en spijs. Burgemeester van Hultenstraat afsluiten voor autos? Verder zou ik graag zien dat we in Haps in de toekomst de kansen gaan pakken die Laarakker biedt. Ik denk dan bijvoorbeeld aan moderne, flexibele werkplekken en vergaderruimtes in onze kern. Wie pakt de handschoen op?
  9-12-2017 22:49:16
 • Wat ik zo jammer vindt dat Haps wereld wijt bekend staat om zijn rozen en er in het dorp zo weinig te vinden zijn. Dus meer aankleden met rozen. Haps is ook bekend om het Duitslijntje daarom zou het mooi zijn dat er een spoorweg overgang met benodigde Andreaskruizen en met de kleine locomotief (de zo genaamde Os ) te plaatsen ter hoogte van de loswal. Dit alles om het toerisme voor Haps te bevorderen.
  8-12-2017 22:04:23

Plaats een reactie