Praat mee...

2B. Functie en sfeer van de pleinen

De pleinen aan de Kerkstraat hebben nu geen uitgesproken sfeer of functie. Het Kerkplein dient nu als parkeerplaats, het Marijkeplein is niet veel meer dan een grasveld.

Wij denken dat alle ruimtes veel aantrekkelijker kunnen worden, zowel in hun beeld en sfeer, maar ook in functioneel opzicht. Er komt daarbij ook meer ruimte voor ontmoeting.

 

Bij dit thema staan sfeerimpressies van mogelijkheden hoe de pleinen een meer eigen plek kunnen worden. 

 

1.Het kerkplein wordt ons centrale dorpsplein

 

We willen de inrichting van het Kerkplein multifunctioneel maken. Zo kan er op doordeweekse dagen geparkeerd worden en juist op feestdagen kan er ruimte worden gegeven aan allerlei dorpsactiviteiten. Daarvoor moet de inrichting minder sturend zijn dan nu het geval is. We denken dat de sfeer van het plein als het ware ‘over de weg heen’ moet lopen.

 

Als we deze keuze maken voor het Kerkplein, kan het Marijkeplein meer een buurtparkje worden dat goed verbonden wordt met het Kerkplein.

 

2.Het Marijkeplein wordt ons centrale dorpsplein

 

We maken de inrichting van het Marijkeplein zo dat hier onze feesten kunnen plaatsvinden. Zo kan er op doordeweekse dagen geparkeerd worden en juist op feestdagen kan er ruimte worden gegeven aan allerlei dorpsactiviteiten.

Als we deze keuze maken dan zou het Kerkplein een rustige, groene plek kunnen worden. Maar ja, dan ontstaat er weer een parkeerprobleem in de omgeving van de kerk.

 

De functie van het schoolplein en de Loswal is minder een discussiepunt, maar horen wel bij het geheel.

 

Het schoolplein als ontmoetingsruimte

Het schoolplein kan meer een ontmoetingsplek worden voor jong en oud. We denken dat het goed is als de sfeer van het schoolplein ook ‘over de weg heen getrokken’ wordt.

 

De Loswal als overruimte

De Loswal is een ruimte waar functies als de vakantieweek een plek kunnen krijgen, net als nu. Het Duits lijntje kan meer zichtbaar gemaakt worden. Ook hier kan de sfeer van de ruimte ‘over de weg heen getrokken’ worden.

 

Discussie: Wat zou de functie en sfeer moeten worden van de pleinen? Heeft u een voorkeur voor optie 1 of 2?

 

Deel

Reacties

 • Graag zou ik het Kerkplein als multifunctioneel plein zien, voor de wekelijkse kramen en parkeerplaats voor de sporthal maar ook voor de jaarlijkse kermis. Het Marijkeplein zie ik liever in een parkje of iets met meer groen veranderen. De Loswal zou zeker ook iets moois kunnen met rond omheen mooie klimbomen en in het midden een groot grasveld voor de jaarlijkse bouwweek en eventueel nog andere activiteiten.
  28-12-2017 13:18:25
 • Het Marijke plein mooi groen houden. Dat kun je er nu niet van zeggen. Maar een soort parkje van maken waar je gezellig kunt zitten of door kunt lopen. Het kerkplein centraal plein laten worden voor activiteiten en parkeren. Het raadhuisplein daar bij betrekken. De los wal wat netter maken het is nu vaak een rommel bij de containers en het spoor terug laten komen. Voor grote evenementen ook dit plein gebruiken. Ik ben voor optie 1.
  27-12-2017 21:34:30
 • Voor het aanzien zouden we liever zien shared space, Marijkeplein groener en Kerkplein multifunctioneel en doordeweeks parkeren, Raadhuisplein erbij trekken, loswal meer toeristischer, dan kunnen evt. andere dingen zoals bijv. het voetballen, kindervakantieweek, bepaalde evenementen kunnen verhuizen naar het voetbalveld bij de visvijver. Schoolplein niet open ivm veiligheid kinderen.
  27-12-2017 17:26:38
 • Van het kerkplein zou ik een mooi plein maken waar kermis , tuinfeest ed gehouden kunnen worden maar ook geparkeerd kan worden. Niet dat wij last hebben van de huidige kermis en tuinfeest, maar een mooi groen plein met diverse beplantingen op het Marijkeplein is mooier. Tevens is het kerkplein een stuk groter als het Marijkeplein. Het Marijkeplein is op dit moment ook een aanfluiting. Er liggen kunststof matten in waar gras tussen in zou moeten groeien echter gras staat er niet , alleen onkruid in tijden dat het regent, als het droog is alleen maar stof. Ook de papiercontainer staat hier niet goed, deze zou naar de loswal moeten verhuizen omdat er heel veel auto´s dwars over het Marijkeplein rijden met het brengen van oud papier. Ook ligt er hier nadat de container opgehaald is veel papier van mensen die denken dat ze een doos over de 2 meter hoge wand kunnen gooien maar dat af en toe net niet lukt. Overigens een taak van de buurtvereniging die dit regelt om dit op te ruimen, echter die zien we niet. Op de loswal staan containers voor glas en kleren, hier zou de papiercontainer bijpassen wat verkeer betreft. Ook hier is dan een funktionele hoek van te maken die dan ook netjes gehouden kan worden. Op het Marijkeplein zouden langs de zijkant aan de zijde van de Groes iets meer parkeerstroken gemaakt moeten worden omdat er met regelmaat diverse auto´s op het onkruid staan. De grote bomen aan de zijde van de Kerkstraat vervangen door wat mooie kleine boompjes oid. Hier komen de wortels van omhoog wat overigens op meerdere plaatsen aan de Kerkstraat gebeurd en tevens overheersen deze bomen het plein teveel. Het schoolplein kan gebruikt worden voor de kinderen waar het nu ook voor gebruikt wordt, misschien dat hier bijv ook iets gemaakt kan worden voor de ouderen, bijv koersbal oid, die deze kunnen gebruiken als de kinderen geen speelkwartier hebben. De loswal is een plein waar de jeugd wat kan voetballen. Hier is niet echt een goede bestemming voor maar is een van de weinige groene pleinen in Haps.
  20-12-2017 19:42:03
 • Marijkeplein groen park heeft mijn voorkeur En dan kerkplein met Raadhuisplein als multi functioneel dorpskern. Wij wonen aan het Marijke plein en hebben geen last van de activiteiten die er zijn . Maar buiten deze activiteiten is het een lelijk plein.
  18-12-2017 12:52:11
 • Ik denk dat je beter keuzes kunt maken qua functies van de verschillende pleinen. Ik zou zeggen Kerkplein en raadhuisplein (incl. burg. hultenstraat) als centraal multifunctioneel dorpsplein/dorpshart. Marijkeplein groene invulling. Mogelijk kunnen de evenementen zoals de kermis, rommelmarkt, tuinfeest op het kerkplein. Mij lijkt het verstandig dat de gemeente met de organisatoren van deze evenementen om tafel gaat om de mogelijkheden te bespreken, voordat er een definitief standpunt wordt ingenomen. Het schoolplein moeten we denk ik intact laten (alleen meer groen toepassen). Voor wat betreft de Loswal ben ik er nog niet over uit, dat is denk ik al een project op zich. Ik zou bijv. het Duits lijntje laten terugkomen op de wegverharding van de kerkstraat.
  12-12-2017 23:01:24
 • 1. het kerkplein als open plein zonder de ‘borders’ die er nu zijn, zou al zeker helpen en een serieuze optie zijn naar mijn mening. Maar het Marijkeplein als parkje? Wat te doen met de jaarlijks terugkerende kermis en het tuinfeest? Wat wordt de functie van het Raadhuisplein in deze eerste optie? Draagt het verwijderen van de ‘borders’ ook bij aan een 'opener' plein? 2. mijn voorkeur qua inrichting van het Marijkeplein maar de functie van het kerkplein in optie twee zou hier ook beter bij passen. Dus een combinatie van optie 1 en 2 is naar mijn mening de beste optie. Daarnaast zie ik graag terug dat het Raadhuisplein nadrukkelijker wordt meegenomen in de functie en sferen van de drie centrum pleinen (Kerkplein, Raadhuisplein en Marijkeplein). Opmerking Schoolplein: als er wordt gekozen voor een open schoolplein, hoe wordt er dan rekening gehouden met de veiligheid van de kinderen? Opmerking De Loswal: Eens wat betreft het meer zichtbaar maken van de cultuurhistorische waarden van dit plein (Duitslijntje). Maar behoudt ook het voetbal grasveld voor de jeugd! Daarnaast vraag ik mij eigen af wat er met de skate-ramp wordt gedaan? Wordt deze überhaupt nog wel gebruikt door de jeugd? Of is deze rijp voor de schroot? Zou er in plaats van de ramp een cultuurhistorisch 'Haps-huis' gerealiseerd kunnen worden? Of is er hier een andere plek voor in Haps? Bijvoorbeeld in Lennisheuvel is een dergelijke historische boerderij als geraamte gepresenteerd in een klein landschapspark. zie: http://www.lennisheuvel.nl/nieuws22e.htm en http://www.lennisheuvel.nl/nieuws22d.htm
  10-12-2017 13:40:09

Plaats een reactie