Praat mee...

3B. Voorruimte; een groener beeld krijgen

Aan de weg liggen veel verschillende woningen en andere panden. Bijna ieder pand heeft op een verschillende manier een eigen voorruimte: soms stenig, soms groen. De erfafscheiding van al die panden is steeds anders: soms een muurtje, soms een haag of een hekwerk. De afwisseling is dorps en past bij Haps. Door het vele verkeer is op veel plekken niet echt geïnvesteerd in de particuliere voorruimte of in de erfafscheiding. We vermoeden dat als er straks veel minder verkeer is mensen ook anders met die voorruimte en afscheiding zouden willen omgaan. Het lijkt ons goed om dat te stimuleren.

 

In de media is de laatste tijd veel aandacht besteed aan de ‘tegeltax’. De gedachte hierachter is dat wanneer je minder tegels in je tuin hebt, er meer hemelwater afgevoerd kan worden en dat is gunstig voor het (leef)klimaat. We kunnen ons voorstellen dat we in Haps mensen positief gaan stimuleren om hun voortuin groener te maken.

 

Discussie: Wat vindt u ervan als het groener maken of het vergroten van de kwaliteit van de voorruimte wordt gestimuleerd? Zou u meedoen?

 

Deel

Reacties

 • Wij vinden dat iedereen met zijn voortuin moet doen wat ze willen. Wat de een mooi vindt daar is de ander op tegen....
  30-12-2017 22:25:11
 • Wij wonen in één van de nog weinige karakteristieke huizen van Haps. Dit huis, Kerkstraat 18, is door mijn grootouders gebouwd en mijn ouders, broers,zussen en ikzelf zijn er geboren. Zo ook onze eigen kinderen. Door de jaren heen hebben mijn ouders al meerdere malen grond aan de voorzijde van ons huis min of meer verplicht moeten afstaan aan het steeds drukker wordende verkeer. Grond waar wij vroeger nog een bloeiende rozentuin aan de Kerkstraat hadden. Zou het dan niet vanzelfsprekend zijn dat bij een herinrichting van de Kerkstraat ons de mogelijkheid gegeven wordt, een mooi rozenperk of een groenstrook te realiseren op de plek die onze ouders ooit door de voortgang in de tijd ontnomen is! Hopende dat U dit feit in uw plannen mee kunt nemen, dan zien wij de toekomst weer letterlijk bloeiend tegemoet.!!
  30-12-2017 21:53:45
 • Voor ons ook geen parkeerplaatsen aan de Kerkstraat. Ik denk ook niet uitgezonderd de sporthal dat er parkeerproblemen zijn in Haps. En wat het aanzicht van de huizen betreft ik denk als de herinrichting van de Kerkstraat klaar is de mensen zelf de voortuin aanpassen aan de situatie.
  28-12-2017 13:22:24
 • Als de parkeerplaatsen op je eigen grond liggen is dat prima.
  27-12-2017 22:05:26
 • Ook bij deze weer graag contact met de gemeente. Ik zou een hele nette oplossing zien met de parkeerplaatsen op eigen grond bij Vivendi. Wij hebben destijds bij de herinrichting van de Kerkstraat meegedacht met een oplossing omdat Geert en Nancy (toenmalige eigenaars van de Posthoorn) de vernieuwing van de Kerkstraat tegen zouden houden. De Kerkstraat is toen geasfalteerd en verhoogd. Voor de rest lijkt het mij dat iedereen zelf mag bepalen wat men met de voorruimte doet. Ik heb nogal veel last van zwerfafval door horeca en schoolgangers. Misschien ook meer prullenbakken plaatsen over de gehele Kerkstraat. Er staat ook maar 1 prullenbak bij de Loswal en daar wordt afval gedumpt jammer genoeg.
  27-12-2017 17:50:26
 • Omdat onze woning direct aan het trottoir grenst, zou het voor ons heel fijn zijn als we er groenstrook bij zouden krijgen vóór ons huis zodat de afstand tot de straat wat groter wordt! Parkeerplekken liever niet en daar is voor ons huis ook geen ruimte voor! De huidig bestaande scheiding tussen weg en de wat hoger gelegen fietspaden is een heel veilige situatie voor de kinderen die al dan niet met hun ouders van en naar school fietsen. Wat een optie zou kunnen zijn voor meer groen zijn de perkjes met planten, bloemen en bomen die zo gesitueerd zijn dat het verkeer daarom heen moet 'slalommen' en elkaar op deze plekken niet kunnen passeren. Enerzijds méér groen op straat en anders verkeersremmende maatregel. Voorbeeld is de toegangsweg van de A73 in Overloon.
  24-12-2017 14:33:50
 • Wat mij betreft moet iedereen zelf weten wat hij met zijn voortuin doet , het is natuurlijk wel wenselijk dat hij er verzorgd uit ziet. Wij hebben bewust gekozen voor een grote hoge heg omdat dit veel privacy geeft en deze groen is wat mooier is als een houten schutting. Geen parkeerplaatsen langs de Kerkstraat omdat het onveilig is en er op het kerkplein mogelijkheden genoeg zijn denk ik. Afkoppelen van hemelwaterafvoer heb ik geen moeite mee als we hier het waterprobleem mee kunnen verminderen.
  20-12-2017 19:14:46
 • Ik ben tegen parkeerplaatsen voor de woningen, dit vanwege het uitzicht, tevens zijn er voldoende parkeergelegenheden in en rondom de Kerkstraat.
  20-12-2017 19:06:47
 • Ik wil voor mijn woning aan de kerkstraat graag luisteren naar voorstellen, maar ik ben absoluut tegen parkeerplekken voor mijn woning omdat dit mijn zicht beperkt. Een oplossing met groen vind ik prima, als dat het zicht niet beperkt en als dat er voor zorgt dat er niet geparkeerd kan worden voor mijn woning.
  12-12-2017 10:24:32
 • Interessant onderwerp. Echter, inderdaad zoals dhr. Peeters al aangeeft: Hoe wil je dit gaan stimuleren en handhaven? Stimuleren middels een dorps- of gemeentefonds? Hoe ga je het vergroten van de kwaliteit van de voorruimte handhaven? Het is tenslotte ieders eigen grond. Wat als een bewoner niet mee werkt? Naar mijn mening is een woning grenzend aan de straat al een dergelijk positief dorpsbeeld dat mede bepaald wordt door de aangrenzende openbare verharding / ruimte. De huidige openbare verharding / ruimte is natuurlijk niet wenselijk, maar een meer groener open dorpsbeeld zoals beschreven in 3A zou hier zeker positief aan bijdragen. Naar mijn mening, en dan sluit ik aan bij dhr Peeters, zou ik als gemeente volledig inzetten op klimaatadaptatie (bijvoorbeeld het ontkoppelen van het hemelwater van het rioolstelsel zie 3C) bij de herontwikkeling van centrum Haps in SAMENWERKING met de aangrenzende bewoners.
  10-12-2017 13:42:55
 • leuk idee, maar het blijft toch mijn eigen voortuin. en het brengt ook praktische problemen met zich mee; het lijkt me lastig om te handhaven of iemand zijn voortuin er 'kwalitatief beter' of 'groener' van wordt. ik denk dat het verstandiger is om afkoppelen (dakafvoeren afkoppelen van het rioolstelsel) te stimuleren, dat is namelijk makkelijk te realiseren en te controleren.
  7-12-2017 21:08:56

Plaats een reactie